Χρήστος
Παρασκευόπουλος
el
en
fr
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου των Παύλου Βεντούρα και της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.
Εξαιρετική η απόδοση στο Εκκλησιαστικό Όργανο, του διακεκριμένου Καθηγητή και Σολίστ Χρήστου Παρασκευόπουλου που αναδεικνύει το πλούσιο ταλέντο του, με τη σεμνότητα και το ήθος της μεγάλης προσωπικότητάς του
Η Ροδιακή
Κατέβασμα Βιογραφικού
Εκπαίδευση
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου των Παύλου Βεντούρα και της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston .

Συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου και άλλες δραστηριότητες
Όντας ένας από τους λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και από το 1997 συνεργάζεται ως οργανίστας με τη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού Αθηνών πραγματοποιώντας συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στις οποίες εκτός από τον ίδιο λαμβάνουν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών, των Η2Opera και άλλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών.

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες και ναούς της Ελλάδας όπως οι: Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, Γερμανική Εκκλησία, Αγγλικανική Εκκλησία, Άγιος Παύλος Πειραιώς, Ιερά Καρδία Αθηνών, Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, Άγιος Φραγκίσκος Ρόδου, Παναγία της Νίκης Ρόδου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός». Έχει συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Nicolas Kynaston. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Άγιο Φραγκίσκο της Ρόδου, ενώ από το 2012 είναι εκτός από Οργανίστας και υπεύθυνος για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Γερμανικής Εκκλησίας του Χριστού Αθηνών. Επισκέπτεται τη Ρόδο τακτικά για να παίξει εκκλησιαστικό όργανο, να οργανώσει τη χορωδία αλλά και για να επιθεωρήσει τα δύο εκκλησιαστικά όργανα των ναών.

Έχει επίσης εμφανιστεί στο Λονδίνο στην εκκλησία All Souls Langham Place στα πλαίσια του Φεστιβάλ “International Organ Series”, στο Ισραήλ στην εκκλησία San Salvatore στην Ιερουσαλήμ, στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ «October Organ Series» και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο με ατομικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου.

Χορωδία Musica Sacra
Το 2008 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία “Musica Sacra”, όπου παρουσιάζονται έργα θρησκευτικής μουσικής με έμφαση στις περιόδους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και είναι η μοναδική χορωδία αυτού του ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

Δισκογραφία
Το 2008 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία “Musica Sacra”, όπου παρουσιάζονται έργα θρησκευτικής μουσικής με έμφαση στις περιόδους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και είναι η μοναδική χορωδία αυτού του ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει δισκογραφία με δύο CD, ένα με έργα για εκκλησιαστικό όργανο με τίτλο: «Θεός το φρούριον ημών» και «Χριστουγεννιάτικη Μελωδία». Και προετοιμάζεται και για τρίτη δισκογραφική εργασία.

Διδασκαλία
Εκτός από τις εμφανίσεις σε συναυλίες, διδάσκει εκκλησιαστικό όργανο σε ιδιαίτερα μαθήματα και στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» και Θεωρητικά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Νέας Σμύρνης «Ο Άγιος Ανδρέας».


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(1987) Απολυτήριο Γενικού Λυκείου, Δημόσιο Ζωγράφου
(1984-1994) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Πιάνου - Καθηγητές: Παύλος Βεντούρας - Καίτη Τρούλη Πτυχίο: Ιούνιος 1994
(1990-1998) Μαθήματα Εκκλησιαστικού Οργάνου - Καθηγητής: Stephen Atherton
(1988-1991) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Ειδικού Αρμονίας - Καθηγητής: Σπύρος Κλάψης Πτυχίο: Δεκέμβριος 1991
(1992-1993, 1995-1996) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Αντίστιξης - Καθηγητής: Σπύρος Κλάψης Πτυχίο: Ιανουάριος 1997
(1996-1999) Μαθήματα Εκκλησιαστικού Οργάνου με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston
(1998) 5ο Grade του Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα της Θεωρίας της Μουσικής.
(2000) 8ο Grade του Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου. - Καθηγητής: Stephen Atherton.
(2001) DIPLOMA Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου.
(2006) LRSM (Licentiate of the Royal Schools of Music) από το Associated Board of the Royal Schools of Music of London (επιπέδου Bachelor with honour) στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου.

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
(2014) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο "Νικόλαος Μάντζαρος"
(2013) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας"
(2010) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Κολλέγιο της Ρόδου.
(2008-σήμερα) Ιδρυτής και Διευθυντής της Χορωδίας Musica Sacra.
(2008-2008) Διευθυντής της Χορωδίας Του Ιδρύματος Καλών Τεχνών Λιβαδειάς.
(2003-2004) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο «Αναγέννηση».
(1997-σήμερα) Ιδιαίτερα μαθήματα Εκκλησιαστικού Οργάνου.
(1997-σήμερα) Χοράρχης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής-Αγίου Ιωάννου Νέας Σμύρνης.
(1996-2000) Καθηγητής Αρμονίου, Πιάνου και Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου.
(1995-1996) Καθηγητής Πιάνου και Θεωρητικών στη Μουσική Σχολή « Ύδραυλος » Αμαρουσίου.
(1992-1993) Καθηγητής Αρμονίου στο Ωδείο Βορείων Προαστείων Νέας Ερυθραίας.
(1991-1992) Καθηγητής Αρμονίου στο Εθνικό Ωδείο Καλλιπόλεως.
(1989-1996) Οργανίστας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής-Αγίου Ιωάννου Νέας Σμύρνης.
(1987-2000) Ιδιαίτερα μαθήματα Αρμονίου και Πιάνου.