Χρήστος
Παρασκευόπουλος
el
en
fr
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου των Παύλου Βεντούρα και της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.
Χρήστος Παρασκευόπουλος – Ένας gentleman του Εκκλησιαστικού Οργάνου

Κατέβασμα Βιογραφικού

Εκπαίδευση
Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου των Παύλου Βεντούρα και της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston . Είναι ο πρώτος Έλληνας που απέκτησε ελληνικό Δίπλωμα εκκλησιαστικού οργάνου το 2019 με καθηγήτρια την Ελένη Κεβεντσίδου από το Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» με ενέργειες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Παύλου Βεντούρα.


Συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου και άλλες δραστηριότητες
Όντας ένας από τους λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες εκτός από τον ίδιο λαμβάνουν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών και άλλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών.
Έχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες και ναούς της Ελλάδας όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός». Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, Αγγλικανική Εκκλησία, Άγιος Παύλος Πειραιώς, Ιερά Καρδία Αθηνών, Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, Άγιος Φραγκίσκος Ρόδου, Παναγία της Νίκης Ρόδου. Έχει συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1997 και το 1999 από το Nicolas Kynaston.
Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο All Souls Langham Place – St Marylebone, Croydon St Michael and All Angels with St James), στο Ισραήλ (Ιερουσαλήμ – Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σωτήρος), στην Αυστρία (Λυντς - Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φλωριανού), στην Πολωνία (Βαρσοβία - Ευαγγελική Εκκλησία Βαρσοβίας), και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο με ατομικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Έχει προσκληθεί στο Αββαείο του Αγίου Στεφάνου στο Weingarten στη Γερμανία, στη Βαλέττα της Μάλτας,  στην Πολωνία και Ελβετία.

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου
Επίσης είναι από το 2010 καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία και από το 2014 εντάχθηκε ως σκέλος του μεγάλου διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “Terra Sancta” όπου διοργανώνεται σε διάφορες χώρες της Μεσογείου. Από το 2017 είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής και του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “ANO” του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο του οποίου εγκαινίασε το εκκλησιαστικό όργανο το 2016 με μεγάλη πανηγυρική συναυλία μετά την ανακατασκευή του οργάνου από τον Ιταλό κατασκευαστή Saverio Tamburini. Μεταξύ των έργων που αποδόθηκαν στον εγκαινιασμό του οργάνου περιλαμβάνεται η σύνθεση «Syr», του γνωστού συνθέτη Παύλου Βεντούρα, όπου συνετέθη ειδικά για το σκοπό αυτό.
Σε συναυλία που οργάνωσε τον Απρίλιο του 2019 η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ερμήνευσε έργα για εκκλησιαστικό όργανο αποκλειστικά Ελλήνων συνθετών από την περίοδο του Ρομαντισμού έως και το 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Μάντζαρου, Γκρέκ, Βεντούρα, Μάζη, Αγουρίδη και Μουζακίτη.

Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία
Από το 1997 είναι οργανίστας στη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού ενώ από το 2012 διορίστηκε Αρχιμουσικός (Kantor) στον ίδιο χώρο και διοργανώνει όλα τα μουσικά δρώμενα του ναού, διευθύνει τη χορωδία της εκκλησίας Cantus Celestis καθώς επίσης και το φωνητικό σύνολο Vox Sinceris που ερμηνεύει θρησκευτική μουσική της Αναγέννησης και είναι έφορος του εκκλησιαστικού οργάνου.

Χορωδίες – Φωνητικά Σύνολα
Το 2008 ίδρυσε και διευθύνει το φωνητικό σύνολο “Musica Sacra” όπου εξειδικεύεται στην ερμηνεία έργων χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής. Είναι επίσης διευθυντής της χορωδίας της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας  Cantus Celestis και του φωνητικού συνόλου Vox Sinceris που δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της ίδιας εκκλησίας.


Δισκογραφία
Έχει πραγματοποιήσει δισκογραφία με δύο CD, ένα με έργα για εκκλησιαστικό όργανο με τίτλο: «Θεός το φρούριον ημών» και «Χριστουγεννιάτικη Μελωδία». Και προετοιμάζεται και για τρίτη δισκογραφική εργασία.


Διδασκαλία
Εκτός από τις εμφανίσεις σε συναυλίες, διδάσκει εκκλησιαστικό όργανο στα Ωδεία: «Νικόλαος Μάντζαρος» και «Ελληνικό Ωδείο»  και Θεωρητικά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Νέας Σμύρνης «Ο Άγιος Ανδρέας».



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(1987) Απολυτήριο Γενικού Λυκείου, Δημόσιο Ζωγράφου
(1984-1994) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Πιάνου - Καθηγητές: Παύλος Βεντούρας - Καίτη Τρούλη Πτυχίο: Ιούνιος 1994
(1990-1998) Μαθήματα Εκκλησιαστικού Οργάνου - Καθηγητής: Stephen Atherton
(1988-1991) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Ειδικού Αρμονίας - Καθηγητής: Σπύρος Κλάψης Πτυχίο: Δεκέμβριος 1991
(1992-1993, 1995-1996) ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Κεντρικό Ίδρυμα) Μαθήματα Αντίστιξης - Καθηγητής: Σπύρος Κλάψης Πτυχίο: Ιανουάριος 1997
(1996-1999) Μαθήματα Εκκλησιαστικού Οργάνου με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston
(1998) 5ο Grade του Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα της Θεωρίας της Μουσικής.
(2000) 8ο Grade του Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου. - Καθηγητής: Stephen Atherton.
(2001) DIPLOMA Associated Board of the Royal Schools of Music of London στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου.
(2006) LRSM (Licentiate of the Royal Schools of Music) από το Associated Board of the Royal Schools of Music of London (επιπέδου Bachelor with honour) στο μάθημα του Εκκλησιαστικού Οργάνου.
(2019) Δίπλωμα Εκκλησιαστικού Οργάνου από το Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» υπό την καθοδήγηση της Ελένης Κεβεντσίδου.

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

(2020-σήμερα) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο "Εράτειο Ωδείο"
(2016-σήμερα) Διευθυντής του Φωνητικού Συνόλου Vox Sinceris
(2014-2023) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο "Νικόλαος Μάντζαρος"
(2013-2020) Διευθυντής της Χορωδίας Cantus Celestis
(2013-2017) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας"
(2010-2011) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Κολλέγιο της Ρόδου.
(2008-2019) Ιδρυτής και Διευθυντής της Χορωδίας Musica Sacra.
(2008-2008) Διευθυντής της Χορωδίας Του Ιδρύματος Καλών Τεχνών Λιβαδειάς.
(2003-2004) Καθηγητής Εκκλησιαστικού Οργάνου στο Ωδείο «Αναγέννηση».
(1997-σήμερα) Χοράρχης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής-Αγίου Ιωάννου Νέας Σμύρνης.
(1996-2000) Καθηγητής Αρμονίου, Πιάνου και Θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου.
(1995-1996) Καθηγητής Πιάνου και Θεωρητικών στη Μουσική Σχολή « Ύδραυλος » Αμαρουσίου.
(1992-1993) Καθηγητής Αρμονίου στο Ωδείο Βορείων Προαστείων Νέας Ερυθραίας.
(1991-1992) Καθηγητής Αρμονίου στο Εθνικό Ωδείο Καλλιπόλεως.
(1989-1996) Οργανίστας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής-Αγίου Ιωάννου Νέας Σμύρνης.